Maatschappelijk verantwoord ondernemen loont – 28 juni 2013

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/06/28/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen-loont.html

Het kabinet komt met maatregelen om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) verder te bevorderen. Dat schrijven minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en minister Kamp van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens het kabinet is meer samenwerking nodig tussen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties in binnen- en buitenland.

Ons land doet het over het algemeen goed op het gebied van MVO. Nederlandse bedrijven scoren bijvoorbeeld hoog op de Dow Jones Sustainability Index en komen positief uit internationale vergelijkingen van transparantie. Ook is er een groeiende groep actieve MKB-bedrijven en brancheorganisaties die partner zijn van MVO Nederland. Tegelijk is er in sommige sectoren ruimte voor verbetering.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen is volgens het kabinet zowel een bedrijfseconomische kans als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De OESO-richtlijnen vormen het inhoudelijke kader voor internationaal MVO. Dat betekent dat bedrijven zich bewust moeten zijn van het effect dat ze hebben op mens en milieu, rechtstreeks en via hun keten van toeleveranciers en afnemers. Bedrijven hebben de verantwoordelijkheid om risico’s in kaart te brengen en dienen hun invloed te gebruiken om de situatie te verbeteren.

Het kabinet gaat het Nederlandse bedrijfsleven doorlichten op basis van Sector Risico Analyses. Hierbij worden het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties nauw betrokken. Op basis van deze analyses presenteert het kabinet in het voorjaar van 2014 in welke sectoren extra aandacht voor MVO nodig is. Met die sectoren worden, net als reeds gebeurt met de textielsector, gesprekken gestart over een MVO-convenant met afspraken over verbeterstappen.

Daarnaast zet het kabinet versterkt in op voorlichting, transparantie en toezicht. Zo gaat het kabinet, in navolging van het succes met de Access to Medicine Index, de ontwikkeling van nieuwe ranglijsten financieren. Deze maken de bijdrage van individuele bedrijven aan maatschappelijke opgaven zoals toegang tot medicijnen transparant en vergelijkbaar, waardoor bedrijven gestimuleerd worden elkaar hierop te overtreffen. Ook zet Nederland zich in Europees verband ervoor in dat van grote bedrijven gevraagd wordt om in jaarrekeningen inzichtelijk te maken hoe zij omgaan met mensenrechten, milieu, sociale en werknemersaspecten en corruptie.

Voor versterking van het toezicht richt het kabinet zich in eerste instantie op capaciteitsondersteuning en technische assistentie aan toezichthouders in risicolanden. In Nederland speelt het Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen (NCP) een belangrijke rol. Het kabinet zal in 2014 op basis van een internationaal vergelijkend onderzoek naar het opereren van NCP’s een besluit nemen over een eventuele aanpassing van dit orgaan.

Samenvatting

Het kabinet komt met maatregelen om maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) verder te bevorderen. Volgens het kabinet is meer samenwerking nodig tussen overheden, bedrijven en maatschappelijke organisaties in binnen- en buitenland. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is zowel een bedrijfseconomische kans als een maatschappelijke verantwoordelijkheid. De OESO-richtlijnen vormen het inhoudelijke kader voor internationaal MVO. Dat betekent dat bedrijven zich bewust moeten zijn van het effect dat ze hebben op mens en milieu, rechtstreeks en via hun keten van toeleveranciers en afnemers. Het Nederlandse bedrijfsleven wordt doorgelicht op basis van Sector Risico Analyses. Hieruit wordt duidelijk in welke sectoren extra aandacht voor MVO nodig is. Met die sectoren worden gesprekken gestart over een MVO-convenant met afspraken over verbeterstappen. Daarnaast zet het kabinet in op voorlichting, transparantie en toezicht.

Relevantie en commentaar

Dit artikel gaat voornamelijk over de kansen dat maatschappelijk verantwoord ondernemen biedt. Wij zijn het ermee eens dat er in sommige sectoren meer gedaan kan worden aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het is goed dat bedrijven zich bewust moeten zijn van het effect dat ze hebben op mens en milieu.

Relatie met module

Het artikel past uitstekend bij het thema maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het artikel beschrijft dat er kansen zijn op bedrijfseconomische gebied als meer sectoren besluiten om maatschappelijk verantwoord te gaan ondernemen. Om dit mogelijk te maken en de bedrijven aan de juiste richtlijnen te laten voldoen, moet er meer voorlichting en toezicht komen. Het doel is dat bedrijven leren omgaan met mensenrechten, milieu, sociale en werknemersaspecten en corruptie.

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Ploumen zet steenkolen op agenda EU

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen/nieuws/2014/02/28/ploumen-zet-steenkolen-op-agenda-eu.html

Nieuwsbericht | 28-02-2014

Minister Ploumen voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel heeft maatschappelijk verantwoord ondernemen (mvo) in de steenkoolketen op de agenda van de Europese Unie gezet. Ze deed dit vandaag tijdens het overleg met haar EU-collega's in Athene. Minister Ploumen: 'Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor het inkoopbeleid van steenkolen door Europese energiebedrijven. En het effect daarvan op de arbeidsomstandigheden en het leefklimaat van de mensen die werken en wonen in de mijnbouwgebieden.'

In Nederland voert de minister al enige tijd overleg met vijf energiebedrijven over een mvo convenant. Daarin worden afspraken gemaakt over audits (onderzoek) naar steenkoolmijnen, de transparantie daarvan, een meldpunt voor mogelijke misstanden en andere verbeteringen. Deze energiebedrijven doen dit in Europees verband onder de naam Better Coal, dat zo'n veertig procent van de Europese steenkolenmarkt vertegenwoordigt. 'Omdat energiebedrijven in een aantal lidstaten nog niet zover zijn, heb ik hier aandacht voor gevraagd bij mijn collega's. Door samen op te trekken -overheden, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties- kunnen veranderingen ten goede worden gerealiseerd,' aldus de minister.

Op de EU bijeenkomst in Athene is ook gesproken over de voortgang van de zogenoemde EPA's. Dit zijn handelsakkoorden tussen de EU en onder meer Afrikaanse regio's. Nederland speelt daarbij een speciale rol van 'honest broker', met als doel de onderhandelingen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Een handelsakkoord met Ecowas (West-Afrika) lijkt inmiddels zeer dichtbij.

Verder is -onder voorzitterschap van EU-commissaris De Gucht- gesproken over de onderhandelingen voor een nieuw vrijhandelsverdrag met de Verenigde Staten (TTIP). 'Het is essentieel dat we in Europees verband een vuist maken in deze onderhandelingen. Dit is van groot belang voor onze concurrentiekracht, werkgelegenheid en het handhaven van Europese standaarden,' aldus Ploumen.

Samenvatting

Minister Ploumen wil dat er maatschappelijk verantwoord wordt ondernomen in de steenkoolketen. Het is belangrijk dat er meer aandacht komt voor het inkoopbeleid van steenkolen door Europese energiebedrijven. Daarnaast moet er meer aandacht komen voor wat het effect is op de arbeidsomstandigheden en het leefklimaat van de mensen die werken en wonen in de mijnbouwgebieden. Er worden al afspraken gemaakt over onderzoek naar steenkoolmijnen, de transparantie ervan, een meldpunt voor mogelijke misstanden en andere verbeteringen. Veranderingen kunnen namelijk ten goede worden gerealiseerd.

 

Relevantie en commentaar

Zolang arbeiders onder slechte omstandigheden in steenkoolketens werken, moet er actie worden ondernomen. Door eerst onderzoek te doen naar de huidige gebeurtenissen, kan dit vervolgens worden vergeleken met verschillende bedrijven en aangepakt/ verbeterd worden.

 

Relatie met module

Minster Ploumen wil verandering brengen in de huidige situatie over steenkolen. Zij streeft ernaar om maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Hierdoor zullen de arbeiders tegen een realistisch loon werken, de arbeidsomstandigheden verbeteren en het leefklimaat van de mensen die werken en wonen in de mijnbouwgebieden verbeteren. Dit is precies waarnaar in deze module wordt gestreden. Kies voor het ‘wij’ gevoel in plaats van voor de ‘ik’.

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ploumen: Textielproductie kan schoner

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen/nieuws/2014/05/26/ploumen-textielproductie-kan-schoner.html

Nieuwsbericht | 26-05-2014

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) heeft maandag in Bangladesh het Textile Technology Business Center (TTBC) geopend, een expertisecentrum voor schonere en veiligere productiemethoden in de kledingindustrie.

Ploumen: ‘Bij het wassen en verven van textiel worden enorme hoeveelheden water, energie en chemicaliën gebruikt. Door slimmere technieken toe te passen kan die voetafdruk aanzienlijk verkleind worden. Pilots in 12 fabrieken hebben uitgewezen dat schoner produceren ook goedkoper is en investeringen binnen één tot twee jaar kunnen worden terugverdiend.’ De fabrieken die meededen met de pilots hebben in een jaar tijd 880 miljoen liter water en 4.45gWH aan elektriciteit bespaard, wat gezamenlijk een bedrag van 1 miljoen dollar heeft opgeleverd.

Het TTBC is een samenwerking van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken, TNO, de Wereldbank (IFC), Solidaridad, werkgeversorganisatie BGMEA en textielbedrijven in Bangladesh en Europa (o.a. C&A, H&M, G-STAR RAW, Levi Strauss & Co en Tesco). Het centrum moet vraag en aanbod van technologische oplossingen in kaart brengen en matchen. Doelstelling is om op deze manier het watergebruik en de waterverontreiniging bij het wassen en verven van de textiel van 200 fabrieken significant te verkleinen. Daarnaast zal ook aandacht worden besteed aan onder meer sanitaire voorzieningen en betere veiligheid voor werknemers in de textielfabrieken. 

Het programma heeft een budget van 11 miljoen euro. De deelnemende textielbedrijven nemen de helft (5,6 mln eur) voor hun rekening. De Wereldbank en Solidaridad dragen samen 1 miljoen euro bij en de rest (4,4 mln euro) komt voor rekening van de Nederlandse overheid.

Ploumen heeft na het instorten van Rana Plaza, waarbij bijna 1200 textielarbeiders om kwamen en ruim 2000 mensen gewond raakten, het voortouw genomen om tezamen met de Nederlandse textielsector, de Bengaalse overheid, producenten en met andere landen de misstanden in de textielsector in Bangladesh aan te pakken.

Dinsdag zal de minister een bezoek brengen aan verschillende textielfabrieken, inclusief de plek waar het ingestorte Rana Plaza Complex stond. Ploumen heeft bovendien een ontmoeting met de slachtoffers van Rana Plaza. Dit is na de Rana Plaza ramp haar tweede bezoek aan Bangladesh.

Samenvatting

In Bangladesh heeft minister Lilianne Ploumen een Textile Technology Business Center (TTBC) geopend. Het is een expertisecentrum voor schonere en veiligere productiemethoden in de kledingindustrie. Schoner produceren blijkt ook goedkoper te zijn. TTBC is in samenwerking met verschillende organisaties tot stand gekomen na het instorten van Rana Plaza waar 1200 textielarbeiders om het leven kwamen. Het doel is om vraag en aanbod van technologische oplossingen in kaart te brengen en te machten. Er moet aandacht besteed worden aan het watergebruik, de waterverontreiniging, sanitaire voorzieningen en betere veiligheid voor werknemers in de textielfabrieken.

 

Relevantie en commentaar

Het is begrijpelijk dat minister Ploumen in actie wilt komen na de ramp in Bangladesh. Iemand moet het initiatief nemen, en de rest volgt al snel. Samen gaan zij de misstanden in de textielsector in Bangladesh aanpakken. Uiteindelijk zullen een aantal zaken erop vooruit gaan en een hoop kosten bespaard blijven.

Relatie met module

Dit artikel heeft te maken met strategie in internationaal perspectief. Bangladesh is een land waarmee Nederland veel handel drijft, dit komt omdat de productiekosten in Bangladesh erg laag zijn. De kleding is daardoor goedkoop, helaas werken de werknemers in fabrieken met smerige omstandigheden en onveilige productiemethoden. Als de kledingindustrie op een maatschappelijk verantwoordelijke manier gaat ondernemen, zullen de arbeidsomstandigheden verbeteren.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bedrijf presteert beter door mvo-strategie - 15-01-2014

http://www.duurzaambedrijfsleven.nl/60604/bedrijf-presteert-beter-door-mvo-strategie/

Ondernemingen die een mvo-strategie over de gehele productieketen uitvoeren, plukken de financiële vruchten. Bedrijven die dit slechts gedeeltelijk doen, zien een daling in hun omzet.

Dit blijkt uit een studie van Clark University, die de relatie tussen duurzaam waterketenmanagement en financiële prestaties van bedrijven onderzocht. Onderzoekers Zhihong Wang en Joseph Sarkis volgden hiervoor 411 bedrijven uit een lijst van tijdschrift Newsweek over de 500 groenste bedrijven.

Geduld

Wanneer een bedrijf een integrale mvo-strategie (maatschappelijk verantwoord ondernemen) over de maatschappelijke- en milieuproductieketen heeft, verkeert de onderneming in een betere financiële gezondheid. Ondernemers moeten wel geduldig zijn: het duurt minstens twee jaar voordat de positieve effecten zichtbaar zijn.

Wanneer slechts de helft van de oorspronkelijke strategie wordt geïmplementeerd, komt dit niet tot een financiële beloning. Als een bedrijf bijvoorbeeld alleen milieustrategie invoert zonder maatschappelijke strategie, is het resultaat dat de installatiekosten hoger zijn dan de verwachte financiële winst.

Volgens de auteurs van het artikel komt dit doordat de kosten van de implementatie van beide strategieën tegelijkertijd lager zijn dan de som van de kosten voor de strategieën apart. De financiële voordelen worden daarbij juist hoger als de strategieën gecombineerd worden.

Consumenten

Onderzoek van non-profitmarketingorganisatie Cone Communications wees eerder deze maand uit dat bedrijven hun imago kunnen verbeteren wanneer zij het gat kunnen sluiten tussen de verwachtingen en de percepties die consumenten hebben van hun mvo-bezigheden.

Het onderzoek meldde ook dat 93 procent van de Amerikaanse consumenten erop rekent dat bedrijven meer doen dan winst maken. Slecht 16 procent denkt dat bedrijven met een mvo-strategie daadwerkelijk voor een positieve impact hebben gezorgd.

 

Samenvatting, commentaar en relevantie

In dit artikel wordt duidelijk dat bedrijven die doen van Maatschappelijk Verantwoord ondernemen, financieel gezonder zijn. Dit kost ruim twee jaar geduld, maar volgens onderzoekers zal de omzet stijgen. Als er gekozen wordt voor een MVO-strategie moet het bedrijf deze geheel implementeren. Alleen als een bedrijf in alle opzichten aan MVO doet, zullen de positieve gevolgen zichtbaar zijn. Ook de consumenten zullen een positiever beeld krijgen van de bedrijven die een maatschappelijk verantwoorde strategie hebben. Volgens de onderzoekers verwacht ruim 93 procent van de Amerikaanse bevolking dat bedrijven niet alleen bezig zijn met winst maken. Toch denkt een 16 procent van hen dat dit daadwerkelijk voor meer positieve resultaten zorgt.

 

Zoals geleerd in de lessen van strategisch MVO, wordt van de maatschappij verwacht dat bedrijven niet alleen voor zichzelf kiezen. Sommige bedrijven zijn alleen maar bezig met zoveel mogelijk geld verdienen, maar verliezen maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dit onderzoek geeft aan dat dit niet hoeft te betekenen er altijd meer omzet mee wordt gemaakt. Daarnaast zal je er als persoon ook niet beter van worden. Uiteindelijk zal je met maatschappelijk verantwoord ondernemen verder komen, zowel financieel gezonder als een beter imago naar consumenten.

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb